Specialisttandvård

Om du någonsin har varit hos tandläkaren är det troligt att du har stött på begreppet "specialisttandvård". Men vad är det egentligen? Specialisttandvård är en typ av tandvård som fokuserar på mer komplexa och specialiserade behandlingar som går utöver allmän tandvård.

Vad är specialisttandvård?

Specialisttandvård är en viktig del av tandvården eftersom den möjliggör mer komplexa ingrepp än de som erbjuds av enbart allmänpraktiserande tandläkare. Specialisttandläkare kan diagnostisera och behandla olika tillstånd relaterade till din munhälsa med noggrannhet och precision så att du kan hålla ditt leende friskt i många år framöver! Oavsett om du behöver tandställning för sneda tänder, rotfyllning för infektioner eller implantat för saknade tänder kan en specialisttandläkare ge dig den bästa möjliga vården som finns tillgänglig idag!

Det kan handla om behandling av tillstånd som parodontal sjukdom (tandkött), ortodonti, endodonti (rotfyllning) och oral kirurgi. Låt oss ta en titt på varje typ av specialisttandvård mer i detalj.

tandvård special

Paradontal sjukdom

Parodontal sjukdom är en infektion i tandköttet och andra strukturer runt tänderna som orsakas av bakterier. De två vanligaste typerna av parodontal sjukdom är gingivit och parodontit. Gingivit är en inflammation i tandköttet på grund av plackuppbyggnad, medan parodontit uppstår när bakterier har spridit sig till de djupare lagren av tandköttsvävnad och till och med in i käkbenet, vilket leder till benförlust och tandförlust. Specialisttandläkare använder avancerade behandlingar som laserterapi eller antibiotikabehandling för att behandla parodontala sjukdomar innan de blir tillräckligt allvarliga för att orsaka tandförlust.

Ortodonti

Ortodontisk behandling är inriktad på att korrigera felställda tänder eller käkar med hjälp av tandställning eller andra anordningar. Ortodontister är specialiserade på att diagnostisera och behandla dessa problem, som kan bidra till att förbättra ditt bett, tal och allmänna utseende om de inte behandlas. Ortodontisk behandling kan sträcka sig från enkla tandställningar till mer avancerade behandlingar som tydliga tandregler eller Invisalign® clear aligners.

specialisttandvård
ortodonti

Endodontik

Endodonti är en specialiserad gren av tandvården som fokuserar på att diagnostisera och behandla rotfyllningsinfektioner. Endodontister är specialiserade på att utföra rotkanaler, vilket innebär att man tar bort infekterad vävnad från insidan av dina tänder så att de kan sparas i stället för att dras ut på grund av karies eller trauma. Endodontisk behandling bidrar till att rädda dina naturliga tänder samtidigt som den förhindrar att ytterligare skador uppstår på grund av infektion eller karies.

Oral kirurgi

Oral kirurgi är en typ av specialiserad tandvård som innebär kirurgiska ingrepp som t.ex. extraktioner (borttagning av tänder) eller implantat (konstgjorda ersättningständer). Oral kirurger är specialiserade på att utföra dessa typer av operationer för att återställa funktion och estetik i munnen efter att skada eller sjukdom har uppstått. Käkkirurger kan också utföra korrigerande käkkirurgi om det behövs för vissa tillstånd som t.ex. TMJ (temporomandibulärt ledfel).