Tandvård

Det är ingen hemlighet att tandvård är viktigt för den allmänna hälsan. Men vad innebär tandvård egentligen? Och varför är det så viktigt?

 Allt du behöver veta om tandvård

Tandvård omfattar en rad olika metoder som syftar till att hålla tänder och tandkött friska. Det handlar bland annat om att borsta och använda tandtråd dagligen, besöka tandläkaren regelbundet för kontroll och rengöring, äta en hälsosam kost, undvika livsmedel med hög sockerhalt och använda munvatten för att minska bakterierna i munnen. Dessa metoder är viktiga för att upprätthålla en god munhygien.

Tandvård är viktigt för den allmänna hälsan. Det innebär att du måste utöva god munhygien genom att borsta och använda tandtråd dagligen och äta en hälsosam kost med låg sockerhalt. Att dessutom besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöring hjälper till att upptäcka eventuella problem tidigt innan de blir allvarligare problem på sikt. Att ta tid ur ditt hektiska schema för regelbundna besök hos tandläkaren kan göra hela skillnaden när det gäller att förebygga karies och tandköttssjukdomar!

tandvård för din hälsa

Varför är tandvård viktigt?

God tandhygien kan bidra till att förebygga karies och tandköttssjukdomar. Dålig munhygien kan leda till karies, dålig andedräkt, tandförlust, tandköttssjukdomar och till och med allvarligare tillstånd som hjärtsjukdomar och stroke. Regelbundna besök hos tandläkaren hjälper till att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede innan de blir allvarliga problem. Dessutom tar regelbundna rengöringar bort plackansamlingar från tänderna, vilket bidrar till att hålla tänderna snygga.

Vikten av regelbundna besök hos tandläkaren

Att besöka tandläkaren minst en gång per år är en av de viktigaste delarna av att upprätthålla en god munhygien. Under ett besök hos tandläkaren får du en undersökning där dina tänder kontrolleras för håligheter eller andra problem som t.ex. tandköttssjukdomar eller slitage på emaljen (tändernas hårda yttre skikt). Röntgenbilder kan också tas vid behov. Därefter får du en professionell rengöring där plackuppbyggnad avlägsnas från dina tänder med hjälp av specialverktyg. Slutligen kan du få ytterligare behandlingar som fyllningar eller kronor om det behövs.