Saker att tänka på för en god tandhälsa

Saker att tänka på för en god tandhälsa

Tandhälsa är en viktig del av vår övergripande hälsa och något som gör gott för ett bra första intryck av dig som person också. Ett fint leende och ett gott skratt förlänger livet har du säkert hört om tidigare. För att behålla en god tandhälsa finns det några olika saker du bör tänka på, allt från att sätta upp en ledslinga för bättre belysning i badrummet till att äta nyttigt. 

I slutändan handlar det till mångt och mycket om att ha rutiner och följa dessa regelbundet. 

En självklarhet är såklart att borsta tänderna åtminstone två gånger om dagen. Glöm då inte att borsta noggrant i två minuter, helst ska du borsta där tandköttet möter tanden också. 

Förutom att god tandhälsa påverkar våra tänder och bidrar till ett fint leende, utgör det också en viktig del för vår övergripande hälsa och välmående. Vad finns det då för nyttiga saker att tänka på? Ett enkelt första steg är som tidigare nämnt att borsta tänderna minst två gånger om dagen. Det innefattar inte bara själva borstandet utan också användande ut av tandtråd för att rengöra mellan tänderna. 

Borstning och användande av tandtråd hjälper dock mindre bra om inte kosten sköts. Ät en hälsosam kost och undvik livsmedel med mycket socker. Med det sagt är det inte bara det klassiska godiset och läsken som bör undvikas, utan även “nyttigheter” som exempelvis apelsinjuice. Den sura drycken gör att det “fräter i munnen. När du har ätit (eller druckit något syrligt) är det bra att skölja munnen med vatten.

Förutom de dagliga rutinerna är det bra att göra regelbundna tandläkarbesök, helst åtminstone en gång per år. Hos tandläkaren får du bli undersökt för att se om det till exempel finns problem med karies. Utöver det får du även bra tips på hur du behöver sköta just dina tänder, eftersom det kan vara olika från person till person. 

En annan självklar aspekt i din tandhälsa är att undvika rökning och alkhohol. Genom att sluta röka undviker du tandproblem, såsom missfärgning, dålig andedräkt och tandköttsproblem. Ett stort alkoholintag kan leda till att munnen torkar ut och det ökar risken för tandproblem.

Med alla dessa rutiner i åtanke kommer du garanterat att få bättre förutsättningar för en bra tandhälsa, något som kommer gynna din övergripande hälsa i längden. Ofta är det inte så svårt att genomföra rutinerna, du måste bara se till att göra det.