Hälsosam mat för bättre tandhälsa

För en herrans massa år sedan kom min son fram till mig och frågade “om jag bara slutar äta socker, kommer jag aldrig få hål i tänderna då?”. Jag stod i en tom lägenhet, efter flyttstädning Gävle, och mina tankar var på helt andra håll än att besvara frågor utifrån min yrkesroll som tandläkare. Min son fick så småningom sin fråga besvarad, men det har slagit mig att det kanske är fler än honom som undrar eller tänker likadant. Låt oss göra ett försök att bena ut på vilket sätt kosten påverkar tandhälsan.

Hälsosamma matvanor påverkar ditt mående, och bidrar även till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, diabetes typ 2 och cancer. Men förutom kroppen, påverkar även våra matvanor tandhälsan. I munnen har vi bakterier som gör om socker till syra – när vi äter något sött. Gör vi det ofta, kan den syran som bildas leda till frätskador eller hål i tänderna.

Socker finns med i många livsmedels innehållsförteckning, och något som kan vara bra att känna till är att det finns många olika sorters socker. Exempelvis: sackaros, glykos, fruktos, maltos, dextros och honung.

Det finns såklart enkla sätt att minska sitt sockerintag på. Ett av dem är att försöka undvika att äta godis, kakor, bullar och glass – särskilt på vardagarna. Att hålla sig undan läsk och andra sötade drycker ät också viktigt. Då räknas även drycker så som sötat te eller kaffe.

Men även om man ofta förknippar socker med godis, läsk och liknande, så finns det en hel del “vanlig mat” som också innehåller socker. Man kan alltid kika på varornas innehållsförteckning om man är osäker. Ingredienserna i dessa ska stå i fallande ordning utifrån vad varan innehåller mest av. Står socker tidigt i innehållsförteckning, innebär det alltså att varan innehåller mycket socker.

Ett tips till dig som inte vill springa runt på affären och läsa alla finstilta texter, är att välja varor som är nyckelhålsmärkta. Det kan vara bröd, flingor eller mejeriprodukter så som yoghurt.

En viktig sak att komma ihåg är att man sällan behöver förändra sina matvanor helt och hållet, men varje förändring kan göra en stor skillnad.

Förutom att tänka på vad man äter, kan man även skydda tänderna genom att tänka på hur man äter. Till exempel genom att äta på regelbundna tider, och undvika att småäta mellan måltiderna. Låter man tänderna “vila” minst två timmar mellan måltiderna, så hinner salivet i munnen åtgärda de mindre skador som syran kan ha orsakat. Det går bra att dricka vatten om du är törstig mellan måltiderna.

Om du har druckit sura drycker, så som juice eller läsk, kan det vara bra att skölja munnen med vatten och avvakta minst en timme med att borsta tänderna.